Mycket Gävle i yngsta topplistan

Publicerad: 2024-01-11
Då Håkan Wickberg debuterade i Brynäs A-lag som 15-åring i januari 1959 uppmärksammades det i pressen. Det var verkligen inte vanligt ens då att så unga grabbar fick ett så stort förtroende, men att det var Håkans pappa Thure som ledde ishockeysektionen hade inte med saken att göra. Håkan var verkligen en exceptionell talang.

Att han hade fått bollsinnet i arv av pappa var en annan sak. Thure hade varit allsvensk i fotboll, handboll och bandy, så nog fanns det i generna.

Brynäs spelade på den tiden i division II, vilket motsvarade dagens Hockeyallsvenskan. Två säsonger senare, när Brynäs inledde sin långa svit i högsta serien, var han således 17 år.

Ett par snäpp värre var dock Bo Zetterberg, Drobny kallad. Han var en av många unga talanger i Strömsbro, som samma säsong spelade i högsta serien. Och när han debuterade där var han 14 år!

Det var svenskt rekord då. Troligen är det fortfarande det.

Lill-Strimma Svedberg och Inge Hammarström (båda två Timrågrabbar som hamnade i Brynäs) var 15 när de debuterade i högsta serien, likaså Roland Eriksson i Tunabro och senare Leksand. Möjligen även Lennart ”Lillen Gustafsson i Bofors...som även han så småningom hamnade i Brynäs. Han spelade två matcher säsongen då han fyllde 16 och det är oklart om det var före eller efter födelsedagen.

Börje Molander var en stor Strömsbrotalang som släpptes fram i A-laget hösten 1962 då han var 15 år. Då spelade klubben i division II.

Salming var förresten 14 år när han debuterade i Kiruna AIF i division II.

Börje? Nej, Stig. Börje var 16 när han fick chansen första gången. Ett år yngre var Tord Lundström, också i Kiruna AIF då och senare i Brynäs.

– Jag fick hoppa in i en match, minns han.

Tords kedjekamrat i Brynäs i början av 1960-talet, Kjell Larsson, var också 15 år då han debuterade i IK Warpen i division II.

Sedan finns det förstås också ett gäng spelare som fick chansen vid 16 års ålder. Listan som följer är möjligen inte helt komplett men åtminstone närapå:

Nicklas Bäckström, Brynäs

Theo Lindstein, Brynäs

Anders Hedberg, MoDo

Mats Näslund, Timrå (och senare Brynäs)

Fredrik Möller, Rögle

Robin Kovacs, AIK

Adam Larsson, Skellefteå

Gabriel Landeskog, Djurgården

Ludwig Byström, MoDo

Oliver Kylington, Färjestad

Lucas Raymond, Frölunda

Kristian Vesalainen, Frölunda

Leo Carlsson, Örebro

Anton Lander, Timrå

Magnus Pääjärvi, Timrå

Rasmus Dahlin, Frölunda

Timothy Liljegren, Rögle

Elias Samuelsson, Skellefteå

Sven-Åke Rudby, Nybro

Ludwig Persson, Frölunda

På bilden, som togs togs i oktober 1960 på Isstadion på Nynäs ser vi supertalangerna Zetterberg (till vänster) och Wickberg.

Foto: Lennart Olofsson/Arkiv Gävleborg

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör