100 historiska poäng

Publicerad: 2024-02-25
Efter söndagens seger mot AIK har Brynäs herrlag denna säsong nått 100 poäng i serietabellen. Tresiffrigt.

Det är inte ovanligt att klubbar når sådana höjder i HockeyAllsvenskan, men för Brynäs är det första gången eftersom vi aldrig spelat i den ligan tidigare (om man bortser från en kvalserie som fick det namnet en gång i tiden).

Och om sanningen ska fram är det första gången i klubbens historia, oavsett ligatillhörighet, som Brynäs skrapar ihop 100 poäng eller mer. Inte någon gång under alla säsonger i högsta serien har det blivit så många poäng.

Är inte det märkligt? Brynäs var ju bäst år efter år under ett par decennier.

Nå, det finns faktiskt förklaringar.

Först och främst har det en hel del att göra med att serien ändrat format ganska många gånger. Om man till exempel tittar på den första guldsäsongen, 1963-64, spelade Brynäs i Division I Södra och kom tvåa i den tabellen med 22 poäng.

22???

Ja, grundserien spelades i 14 omgångar – och vunnen match gav två poäng, inte tre. Räknar man om det till dagens system skulle det motsvara drygt 120 poäng.

Exakt samma sak var det året efter, då det inte blev SM-guld.

1965-66 spelades grundserien i 21 omgångar. Brynäs toppade tabellen på 38 poäng. 19 vunna och två förlorade. Motsvarande cirka 140 poäng.

Från säsongen 1969-70 spelades grundserierna åter i 14 omgångar. Brynäs spelade nu i den norra serien och vann två år senare, 1971-72, inte mindre än 13 matcher. En slutade oavgjord.

Och då ska vi se vad det blir omräknat till dagens system. Jo, cirka 150!

I konkurrens med de allra bästa i hela landet.

Räknar man även in SM-serien, det vill säga slutspelet, skulle det bli ungefär 140.

Fast man kan inte jämföra på det sättet, det måste ändå medges. Konkurrenssituationen har verkligen förändrats på alla möjliga sätt under de 70-75 år som gått sedan dess, och det kommer med all säkerhet aldrig mer att hända att en klubb är så överlägsen i svensk hockey som Brynäs var på den tiden.

Ganska nära var laget ändå att nå 100 poäng under den senaste guldsäsongen, 2011-12. 25 segrar och elva oavgjorda gav då 92 poäng. Fast serien spelades i 55 omgångar på den tiden.

Vi får se till att studsa tillbaka till SHL och ta upp kampen på den nivån.

Text: Ulf Kriström

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör