Det våras för damhockeyn

Publicerad: 2024-02-01
Damishockeyn har verkligen fått ett uppsving på elitnivå på senare år med direktsända TV-matcher och ett allt större publikintresse. Men hur är det med återväxten? Finns det förutsättningar för unga flickor att fortsätta spela när de växer upp?

Brynäs började med damishockey så tidigt som 1981. På den tiden var det säkert ännu jobbigare än nu att hålla på med ishockey om man var tjej. Det handlade nog inte bara om dåliga träningsvillkor utan också om rent förakt. Inte skulle tjejer hålla på med en så tuff sport.

Första gången kvinnlig ishockey nämndes i Gästriklands Ishockeyförbunds årsberättelse var 1984, då man noterade att Brynäs och Heby ställde upp med varsitt flicklag på Hockeyns dag i Gavlerinken.

Det första svenska ishockeymästerskapet för damlag spelades 1987-88. Nacka vann och Brynäs åkte ut i kvartsfinal. Mot just Nacka och med 11–0, samma siffror som mot Farsta i finalen. Inget snack om vilka som var värdiga mästare.

Nacka hade dominerat sedan svenska damlag börjat träna seriöst och spela tävlingsmatcher, det vill säga början av 1980-talet. Men Brynäs var också med från första början, redan 1981, och spelade division I-ishockey så tidigt som 1985-86. Faktum är att Brynäs och MoDo är de enda klubbar som spelat på högsta nivå under alla år sedan dess.

Under  många år spelade lagen i olika grupper, och under större delen av 80-talet tillhörde Brynäs division I Stockholm. 

Ytterligare noteringar från dessa pionjärsäsonger:

1988-89: Den första EM-turneringen för kvinnor arrangerades i Düsseldorf. Fyra Brynästjejer – Petra Wickström, Maria Hedlund, Camilla Kempe och Karin Andersson – fick plats i den svenska truppen. Sverige tog silver.

Samma säsong spelades det första SM-slutspelet. Brynäs hade hemmaplan i Gavlerinken men slogs ut i semifinal av MoDo.

1989-90: Brynäs kom fyra i Allsvenskan, som serien kallades då. Och Camilla Kempe kom med i VM-laget.

1993-94: Brynäs kom trea i SM.

Ja, så har det rullat på. Trots att fler och fler klubbar har fått igång damverksamhet har Brynäs behållit sin position bland de bästa i landet. Precis som herrlaget (sedan 1960) har de aldrig behövt lämna högsta serien, och under åren 2010, 2011, 2012 och 2013 nådde de SM-final varje säsong – utan att ta guldet.

Även de tre senaste säsongerna har det blivit SM-final för Brynäs, men varje gång har tjejerna förlorat mot Luleå. Säsongerna däremellan – från 2013-14 till 2019-20 – nådde de slutspel varje år. Inte illa.

Under säsongen 2004-05 bildade förbundet en särskild damkommitté och höll en konferens om flickhockey med ambitionen att starta en serie följande säsong. Joa Elfsberg var då ny i förbundets styrelse, och det är klart att hon var en drivande kraft i frågan.

Det blev en flickserie precis som Joa ville. Deltagande klubbar var Brynäs, Hofors, Norrsundet, Skutskär, Valbo samt de uppländska Gimo och SK Iron. Spelglädjen var det inget fel på, men det blev uppenbart att alla inte stod på samma nivå i fråga om skridskoåkning, teknik och uthållighet.

Så till nästa säsong delades lagen in i två grupper. I den första, som spelade i 2x20 minuter, deltog Brynäs, Skutskär, Hofors, Gimo och Leksand. I den andra, som spelade i 2x15, hette lagen Norrsundet, Hofors 2, Valbo, Bollnäs, Gimo 2 och IFK Mariehamn.

Gästriklands flickhockey hade alltså plötsligt blivit internationell.

Det jobbas mycket ambitiöst för att driva utvecklingen framåt. I stort sett alla klubbar har en livaktig flick- och damverksamhet, och det händer glädjande saker varje säsong. Inte minst klubbarna i Sandviken och Hedesunda har varit pådrivande.

Dam- och flickverksamheten har länge kämpat för att få upp antalet aktiva. På senare år har utvecklingen gått fort framåt när det gäller de yngre spelarna och flera föreningar gör egna satsningar på renodlade flickgrupper, vilket visat sig vara en framgångsfaktor.

Mest aktiva just nu är – utöver Brynäs, Sandvikens IK och Hedesunda – Valbo och IK Huge, men även Hofors och GGIK har haft tjejgrupper under senare år.

Hedesunda har haft tjejer i alla åldrar igång, såväl i pojklagen som i renodlade dam- och flicklag.

Trots att många kanske inte varit medvetna om det har Gästrikland som distrikt under många år haft en trappa med spelmöjligheter på alla nivåer: SDHL, division 1, division 2, flickseriespel i Uppland och träningsgrupper för de allra yngsta.

Markus Baggström har i över tio års tid drivit damlagsverksamhet i toppen av division 1 i Sandvikens IK och Erika Grahm, med mångårig erfarenhet som spelare i landslaget, har de senaste fem åren brutit ny mark i Brynäs både som spelare och sportansvarig.

Satsningen i Brynäs har även inneburit att föreningen numera har flera flicklag, juniorlag samt hockeygymnasium för tjejer. Det kommer förhoppningsvis i framtiden att innebära att representationslaget i SDHL fylls på med en högre andel spelare från distriktet.

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör