Börjes AIK-historia i siffror

Publicerad: 2023-11-24
Brynäs spelar borta mot AIK på dagen ett år efter det att Börje Salming lämnade oss. Det gör saknaden dubbel eftersom han startade sin elitkarriär i Brynäs 1970 och avslutade den i AIK 1992.

Det blev tre säsonger i Brynäs och drygt två i AIK. Ändå spelade han bara sex matcher med Brynäs mot AIK och åtta eller nio med AIK mot Brynäs.

Ologiskt? Nej, inte om man vet hur svensk elitishockey har förändrats under årens lopp. I början av 1970-talet spelade de 16 bästa lagen i varsin division I-grupp och de fyra bästa från varje grupp avancerade till slutspelet – som då avgjordes i serieform.

Under större delen av 1960-talet spelade Brynäs i den södra gruppen och AIK i den norra. På något sätt hade det att göra med att det i början av decenniet fanns tre elitlag i Gävle och tre i Stockholmsregionen och förbundet tyckte att det blev lite för många lokalderbyn. Eller hur de nu tänkte.

1969 flyttades Brynäs över till norrgruppen eftersom det inte fanns några andra elitlag kvar i stan, men då skickades AIK över till södergruppen. Så de enda tillfällena för Brynäs och AIK att mötas var om båda gick till slutspel.

Det gjorde de. Varje år.

Men slutspelsserien var bara 14 omgångar lång, och det innebar att de kvalificerade lagen inte möttes mer än två gånger. Därför fick Börje Salming bara spela mot AIK sex gånger på tre säsonger.

1975, två år efter det att han och Inge Hammarström blivit NHL-proffs i Toronto Maple Leafs, infördes Elitserien. Alla lag mötte alla flera gånger under seriespelet, och i början av 1990-talet handlade det om fyra matcher per säsong.

Det säger förstås en hel del om Börje Salmings karriär att svensk ishockey hann förändras i grunden från det att han blev NHL-spelare till det att han kom hem igen.

Den 25 oktober 1990 spelade han MOT Brynäs för första gången. I Gavlerinken.

Före matchen hälsades han välkommen hem av Inge Hammarström och Lill-Prosten Karlsson – och Gävlepubliken applåderade i mer än en minut.

Det går ju inte att jämföra med hyllningen som Börje fick av Torontopubliken under Canada Cup 1976, men en minut av applåder är faktiskt också en låååång stund.

Den matchen slutade 2–2. Börje kom inte med i målprotokollet men hörde ändå till de bästa på isen. Det gjorde han ju alltid.

Ett knappt år senare möttes lagen i Stockholm. 40-årige Börje Salming gjorde 1–0 i andra perioden och AIK vann matchen med 2–1. Några veckor senare gav han AIK ledningen mot Brynäs även i Gävle, men den gången såg Peter Larsson, Tom Bissett och Mikael Lindman till att Brynäs ändå vann matchen med 3–2.

Börje gjorde alltså två mål för AIK mot Brynäs men inget för Brynäs mot AIK. Totalt hade han ett målsnitt på 0,1 per match i båda klubbarna. Och han spelade faktiskt fler matcher i högsta serien i Brynäs. 81 mot 80.

Fast det finns ändå inte statistik på allt, i alla fall inte förr i tiden. Det finns inga siffror på hur många gånger en spelare slängde sig och täckte skott på Börje Salmings tid, men det finns citat som säger en hel del. Som till exempel vad Tommy Sandlin sa till Börje en gång:

– Jag tror faktiskt att du tycker om när det gör ont.

Av: Ulf Kriström.

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör