Med anledning av Gefle Dagblads artikel om En bra start

Publicerad: 2024-04-13
Under onsdagen skrev Gefle Dagblad en artikel med rubriken att Gävle kommun säger upp avtalet för sitt huvudpartnerskap till En bra start. Med anledning av den kommunikationen behöver Brynäs IF göra några klargöranden.

Brynäs IF har varit tydliga med att det här är odramatiskt och något som görs i samråd mellan båda parter. Gävle kommun har inte sagt upp ett pågående avtal, utan avtalet löper i nuläget till 2025-06-30 och det handlar om att i ett tidigt skede påbörja en förhandling om förlängning. Nuvarande avtal är skrivet så att det förlängs automatiskt i två år om ingen uppsägning för omförhandling görs, det betyder att vill man göra förädlingar i innehåll och struktur så måste en omförhandling till. Nuvarande ramar i avtalet har sett lika ut i tio år sedan starten av En bra start och det är precis lika naturligt som i alla andra huvudpartnerförhandlingar rimligt att göra utvärderingar och se över avtal kontinuerligt. Det har båda parter fört konstruktiv dialog om under lång tid. 

Huvudrubriken och det inledande citatet från Gävle kommuns kommunalråd ger signal om ett avslutat samarbete, något båda parter i intervjuer har varit tydliga med att det inte är tal om. Det ger en bild av ett missnöje vilket inte rimmar med övrigt innehåll då båda parter snarare berättar om ett gott samarbete med goda effekter. Det är med andra ord ingen kritik mot artikeln i sig då vi är högst medvetna om att det finns ett stort allmänt intresse för sakfrågan men däremot känner vi ett behov av att kommentera några delar ur artikeln. I artikeln beskrivs det att kommunen avbryter samarbetet och att man benämner En bra start ett ”välgörenhetsprojektet” vilket sammantaget tycker vi ger en felaktig bild. En bra start är en verksamhet och inget projekt och det är heller inte tal om något avbrutet samarbete.  

Det som är olyckligt är att artikeln har en negativ tonalitet som kan skada varumärket för Brynäs IF, En bra start och Gävle kommun. Det riskerar att samtidigt skapa oro för verksamheten på ogrundade former. Verksamheten är idag mer omfattande än någonsin och omsluter både fler aktiviteter och fler partners än vad man haft tidigare. En bra start attraherar fler finansiärer än bara Gävle kommun och föreningen står inte och faller med kommunal finansiering. För Brynäs IF är det likväl fortfarande högsta prioritet att fortsätta det fina samarbetet och ett att förlängt avtal finns i juni 2025. Avtalet innefattar förutom finansiering en legitimitet och en strategi för socialt hållbarhetsarbete i skolan där båda parter understryker vikten av samarbetet för trygghet och goda skolresultat. 

Brynäs IF och Gävle kommun har årligen många avtal som ska omförhandlas, det är en del av verksamheten och dialog gällande En bra start har pågått intensivt sedan innan jul om formerna efter 2025. Avtalet ska omförhandlas för att ge båda parter tid att utvärdera ett redan gott samarbete med god framförhållning.  

Våra avtal ska tålas att granskas, precis som båda parter säger i artikeln så är man både öppen och proaktiv för att utvärdera. Båda parter är övertygade om att det är så effektfulla partnerskap växer.

Edit:

Brynäs IF har uppdaterat artikeln - tidigare använde Brynäs IF ordet faktafel mot Gefle Dagblad, det är justerat.

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör