Sjunde raka segern inkasserad – straffseger i Gävledala-derbyt

Publicerad: 2024-02-03
Det bjöds på stor dramatik i SDHL-lagets Jämställdhetsmatch mot Leksand under lördagen. Efter likaläge i både fulltid och förlängning avgjorde till slut Jenniina Nylund i straffläggningen och fixade extrapoängen.

Det var viktiga poäng på spel i dagens Gävledala-derbyt. Vi jagade poäng i jakten på andraplatsen och Leksand kämpar om att nå den sista slutspelsplatsen. Med de förutsättningarna var det upplagt för en spännande match – vilket det också blev.

Det var tätt och mycket närkamper där gästerna hade beslutat sig om att göra det svårt för oss idag.

Leksand var också hetare i den första perioden och tog ledningen efter 6:26.

Vi fick inte riktigt spelet att stämma i den första perioden och Leksand gjorde inte helt oförtjänt även 0–2 efter 14:27.

Ett mål som fastställde resultatet 0–2 efter 20 minuter spelade.

Vi kom ut bättre i den andra perioden och fick ett tidigt powerplay – som vi inte lyckades ta vara på.

Men vi skulle spräcka målnollan när Jenniina Nylund höll sig framme och gjorde sitt 14:e mål för säsongen efter 11:44.

Det var inte allt för långt bort ett kvitteringsmål innan periodens slut men pucken ville inte in.

Den tredje perioden bestod av en kvitteringsjakt. Vi tryckte ner Leksand rejält och hade mycket tid i anfallszonen. Men Leksand gjorde som man gjorde under hela matchen – försvarade sig bra och höll insidan stängd.

Hanna Thuvik har klivit fram som en riktig målskytt den här säsongen. Och det var inte helt otippat att det var hon som fixade kvitteringspucken efter 15:25.

Ett mål som fick Leksand i gungning och timeout togs av gästerna.

Återstående tid av matchen bestod av högt tempo och det var lite slutspelskaraktär över spelet. Inget av lagen ville gå bort sig och bjuda på någon målchans. 2–2 stod sig matchen ut.

I förlängningen ådrog vi oss en utvisning och Leksand fick en ypperlig chans att avgöra matchen. Då visade Klara Peslarová att hon är en av ligans bästa målvakter, och med god hjälp av sina medspelare höll hon tätt.

Segermålet var sedan nära i slutsekunderna när pucken dansade på mållinjen.

Förlängningen blev mållös och straffar fick avgöra matchen.

Det kändes länge att även straffläggningen skulle sluta mållös. De båda målvakterna spikade igen och det tog till den åttonde straffomgången innan pucken hittade nätet.

Gästerna gjorde först mål på sin straff som satte en stor press på Noemi Neubauerovás axlar. Hon visade då stor kyla när hon fintade ner målvakten och la in en backhand i mål.

Leksand missade sedan straff nummer nio. Då klev Jenniina Nylund fram och fixade extrapoängen efter en mycket fin straff!

Segern var den sjunde raka segern för SDHL-laget och vi är nu en poäng bakom MoDo i kampen om andraplatsen.

Nu väntar ett landslagsuppehåll i SDHL. Nästa match spelas hemma mot Luleå i Moderklubbsmatchen fredag 16/2 klockan 18:05. Köp dina biljetter här!

Matchfakta

Brynäs – Leksand 3–2 efter straffar (0-2, 1-0, 1-0, 0-0, 1-0)

Första perioden: 0–1 (6:26) Elizabeth Anna Purschke (Tatum Amy). 0–2 (14:27) Autumn Macdougall (Aino Karppinen, Agata Sarnovska).

Andra perioden: 1–2 (11:44) Jenniina Nylund (Malia Schneider, Stella Lindell).

Tredje perioden: 2–2 (15:25) Hanna Thuvik (Anna Meixner, Sini Karjalainen).

Avgörande straff: Jenniina Nylund.

Skott: 45–32 (14–12, 16–13, 11–5, 3–2, 1–0).

Utvisningar, BIF: 2x2. LIF: 6x2.