Brynäs IF gör utvecklingsorienterade förändringar inom supporter- och säkerhetsarbetet

Publicerad: 2024-09-11
Brynäs IF har de senaste två åren riktat stora resurser för att utveckla supporterkulturen och skapa ett klimat där just supporterrörelsen runt Brynäs IF växer. Det senaste två åren har utvecklingen gått i rätt riktning och i takt med en stark publiktillströmning fick vi i slutspelet, när det gällde som mest, se hur det kan se ut när det är som bäst. En aktiv sittplats och en fullsatt hemmastå med ljudkulisser som vi får gå några år tillbaka för att minnas tillbaka. Vi är stolta över den utveckling som våra supporterklubbar och övriga drivande på hemmastå har skapat. Under de senaste 18 månaderna har ett strategisk arbete med tät dialog förhoppningsvis börja ge resultat.

Föreningen har en flera gånger under den nämnda tiden varit tydlig att man avsaknad takt och framdrivet i arbetet med hur vi behandlat supporterarbetet. Med självrannsakan har vi inte skapat den tydlighet som kraften i supportrarna förtjänar. Därför har vi flertalet gånger, i större uttalanden och i dialoger med klubbar och grupperingar valt att mer aktivt peka vilken riktning vår hemmastå vill gå. Vi vill se flaggor, halsdukar, trummor och ramsor. En högljud ekande hemmastå i rätt färger skapar den stämning och kraft som Brynäs IF förtjänar.  Samtidigt som det inom ramarna för det inte finns någon motsättning med alla ska känna sig trygga och välkomnande. Hemmastå ska vara en sektion för alla som förenar. 

Här kan du läsa ett av föreningens uttalanden: https://www.brynas.se/article/2ljas88-1ekad/view

- Under föregående säsong har vi sett en rejäl generationsväxling på ståplatssektionen på såväl hemma- som bortaplan. Något vi är stolta över och vill förvalta, allt för att skapa så stort intresse och så stor kraft som möjligt för Brynäs IF. Det ligger ett hårt arbete bakom, många möten, tillsättande av resurser och en aktiv proaktiv kommunikation. Återväxten och ungdomarna har varit en viktig del, vi måste rekrytera fler aktiva till hemmastå, samtidigt som det finns ett bra strukturellt system som allt mer tydliggörs hos våra officiella supporterklubbar hur man fungerar, säger Jakob Westerlund, kommersiell chef i Brynäs IF.

Till den här säsongen har föreningen valt att lansera en aktiv sittplats sektion. Sektionen kommer vara placerad i kurvan nära hjärtat av ståplats och är till för dig som vill vara mer aktiv och bidra till en levande arena. Sittplatserna som ska vara aktiva är förmånligt prissatta med bra lokalisering för dig som vill vara med och skapa stämning.

En annan utvecklingsorienterad förändringar inom supporter- och säkerhetsarbetet är att rollfördelningen kommer förtydligas. Henrik Ericsson som de två senaste säsongerna haft rollen som Digital SLO, får en fördjupad och mer skräddarsydd roll, som Publik och supporterutvecklare. Samtidigt som den mer klassiska SLO-rollen landar hos funktionärs och säkerhetsansvarig Leif Lindström som får ett utökat ansvarsområde. Det här betyder att Henrik:s ansvarsområden förtydligas, det handlar fortsatt om att vara en katalysator och den primära dagliga kontakten för våra officiella supporterklubbar, inofficiella grupperingar och vår Tfogrupp, men det säkerhetsorienterade arbetet med ha kontakt med supporterpolis och den fysiska närvaron i arenan hamnar hos Leif.  

- Det här är en naturlig lösning, vi har dragit massa lärdomar de två senaste säsongerna och nu ger vi äntligen oss möjlighet att utöka ansvarsområdena. Henrik har gjort ett enastående arbete och har ett kontaktnät med en tajming i sin kommunikation som är otroligt värdefull. All kontakt och den katalyserande kraft han står för har varit väldigt betydelsefull för supporterarbetet, fortsätter Westerlund. 

I och med förändringen får också Leif Lindström ett helhetsansvar för bemanningen av samtliga läktar- och publikvärdar vilket tidigare har legat hos driftchef Peter Jensen, sedan tidigare har Leif det yttersta ansvaret för säkerheten under våra matcher. 

- Vi har saknat en mer fysisk kontakt i arenan i samband med match och en rakare väg för frågor och kontakt mellan supportrar, ordningspersonal och polis. Här behöver vi en resurs som har ett mer heltäckande ansvar. Därför är det helt naturligt att vidareutveckla Leifs roll och samspelet mellan dessa funktioner för Brynäs IF:s bästa, så det här känns väldigt bra, tillstyrker också klubbdirektör Håkan Svedman. 

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör