Filip Eriksson inför kvällens match mot Linköping

Publicerad: 2023-12-21
SDHL-laget drar ikväll igång matchandet igen efter två veckors landslagsuppehåll. För motståndet står tabellfemman Linköping. – Vi förlorade senast vi mötte dem så i grunden behövs det en revanschlusta att vilja slå dem ikväll, säger huvudtränare Filip Eriksson.

Under landslagsuppehållet har totalt åtta spelare från SDHL-laget varit i väg på landslagsspel. Alla åtta var på samma femnationsturnering i Falun. 

Hanna Thuvik, Jenny Antonsson och Maja Nylén Persson representerade Damkronorna. Den finska duon Jenniina Nylund och Sini Karjalainen försvarade de finska färgerna och till sist trion Klara Peslarová, Sara Cajanova och Noemi Neubauerová spelade i det tjeckiska laget.

Att ha så många spelare borta på landslagsspel är såklart något som påverkar träningarna på hemmaplan menar Filip Eriksson:

– Som vanligt är det alltid lite annorlunda då vi har nästan halva laget som representerade landslaget. Däremot har vi kunnat jobbat på individuellt med spelarna som har varit kvar så det har varit ett bra uppehåll ändå.

I dagarna fick SDHL-laget ännu en spelare uttagen till landslagsspel i 17-åriga Anna Brenkle som ska representera Damlandslaget U18 i J-VM i Zug, Schweiz 6–14 januari.

– Jättekul! Kul för Brynäs att ha representanter i landslaget men framför allt för hennes skull. Hennes säsong har varit lite upp och ned men hon har haft en riktigt bra period senaste sex veckorna där hon har visat att hon är en bra hockeyspelare och förtjänar platsen i U18-truppen, säger Filip Eriksson.

Efter en säsongsinledning som har gått lite upp och ned hittade laget verkligen rätt innan uppehållet tog vid. 

Inför kvällens match mot Linköping har laget sju raka segrar och är placerade på en tredjeplats i tabellen. Filip Eriksson berättar om säsongen och vad det är som ligger bakom den fina formen.

– Det som ligger bakom det är dagliga rutiner, att vi har höga krav på varandra samt ett stort driv från varje individ att utveckla sig själv och sina medspelare. Jag är rätt nöjd med säsongen hittills. Vi lärde oss mycket av motgångarna i inledningen av säsongen, både gällande vinnarmentalitet och spelmässiga delar som rent historiskt har gått lättare tidigare år, säger han och fortsätter:

– Engagemangsnivån är hög och trots en bra period vill vi bli ännu bättre för att vara så bra förberedda som möjligt inför slutspelet.

Något som har varit stabilt säsongen igenom är målvaktsspelet där först Amanda Johansson visade upp ett tryggt och bra spel i Felicia Frank och Klara Peslarovás skadefrånvaro.

De två har sedan kommit in och visat hög klass där Klara Peslarová blev månadens spelare i SDHL under november månad. Hon ligger nu tvåa i målvaktsligan i SDHL med en räddningsprocent på 94,77.

Filip Eriksson är nöjd med sin målvakters prestationer och berättar om konkurrenssituationen som råder på målvaktsposten.

– Det har känts väldigt tryggt hela säsongen. Först i inledningen med Amanda och sedan när Klara blev friskförklarad har hon bevisat att hon är en av världens bästa målvakter. Felicia är påväg tillbaka och är snart helt återställd. Vi har haft en tydlig plan kring målvakternas rehabplan och den har vi kunnat följt hela säsongen. Vi ser fram emot konkurrenssituationen i slutet på säsongen, säger Filip Eriksson.

Men ikväll väntar som sagt Linköping på hemmaplan innan det väntar några dagars julfirande. Tabellfemman Linköping har en svag form inför kvällens match med fyra förluster på de fem senaste matcherna. Trots den dystra formen har de stått för en fin första halva på säsongen.

De två tidigare matcherna lagen emellan har slutat med en seger var. I premiärmatchen blev det Brynässeger 2–0 efter två mål av Anna Meixner. I det senaste mötet på bortaplan i mitten av november vann Linköping med 5–2. Den förlusten är den senaste för SDHL-laget.

Vad blir nyckeln till att tre poäng mot Linköping och ta åttonde raka segern?

– Vi förlorade senast vi mötte dem så i grunden behövs det en revanschlusta att vilja slå dem. I övrigt är det viktigt att vi följer matchplanen och gör varandra bättre på isen, avslutar Filip Eriksson.

18:00 är det nedsläpp i kvällens match och biljetter köper du här!

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör