Sammanfattning av Per-Olof "Tjolle" Ströms arbete med att stärka Brynäs IF identitet under säsongen 2023/2024

Publicerad: 2024-07-02
Under säsongen 2023/2024 har Per-Olof "Tjolle" Ström haft rollen att processleda arbetet med att stärka Brynäs IF föreningsidentitet. Uppdraget innebar att tydliggöra och förstärka klubbens värdegrund och kultur. En rad aktiviteter har genomförts och nu är det dags att summera året som gått och se framåt.

Identitetsarbetet att två tydliga målsättningar: 

  1. Stärka föreningens identitet och värdegrund: Att förtydliga vad Brynäs IF står för och vilka värderingar som ska genomsyra hela verksamheten.
  2. Öka sammanhållningen inom föreningen: Att skapa en känsla av gemenskap och stolthet hos alla medlemmar, spelare, ledare och supportrar.

Genomförandet har handlar om dessa tre övergripande områden

  1. Workshops och möten - Under året har Ström lett ett flertal workshoppar och seminarier med fokus på föreningens historia, värdegrund och framtidsvision. Dessa har inkluderat deltagare från alla delar av föreningen, inklusive spelare, tränare, styrelsemedlemmar och kulturbärare och personal. Medlemmar har hela tiden fått processen avrapporterad på medlemsmöten.
  2. Sammansvetsande aktiviteter - För att stärka gemenskapen har föreningen anordnat en del aktiviteter och planerar för ytterligare, såsom teambuilding-dagar, gemensamma aktiviteter och sociala evenemang. Dessa aktiviteter har syftat till att skapa en starkare samhörighet och en gemensam förståelse för föreningens mål och värderingar.
  3. Utbildning och utveckling - Specifika ledardagar kommer att genomföras i augustimånad för personal, tränare och ledare för att säkerställa att de kan förmedla föreningens identitet på ett effektivt sätt. 

Reflektioner och insikter

Per-Olof "Tjolle" Ström lockades av föreningens starka längtan efter att skapa en ny identitet. Han upplevde att det fanns en genuin vilja från Brynäs IF sida att göra denna resa. Under arbetets gång slogs han av den samstämmighet som rådde inom föreningen – oavsett om det var kansliet, spelare eller kulturbärare så var alla överens om vad de ville uppnå, även om sättet att uttrycka det kunde variera.

Detta har varit dom önskade effekterna

  1. Ökad medvetenhet och stolthet: En av de mest påtagliga effekterna har varit en ökad medvetenhet om och stolthet över föreningens historia och värdegrund bland alla medlemmar. Detta har bidragit till en starkare intern sammanhållning och en tydligare identitet.
  1. Positiv respons från medlemmar: Feedback från medlemmar och deltagare i de olika aktiviteterna har varit övervägande positiv. Många har uttryckt uppskattning för det förnyade fokuset på föreningens identitet och den ökade gemenskapen.
  2. Framgång på isen: Ett resultat av identitetsarbetet har visat sig i spelarnas beteenden och prestationer, särskilt under slutspelet på herrsidan. Spelarnas intervjuer efter matcherna har reflekterat den positiva miljön och sammanhållningen inom föreningen.

Vad händer nu framåt nu?

Per-Olof "Tjolle" Ström kommer att fortsatt finnas tillgänglig som stöd för struktur för utvärdering och stöd i processen. Det är viktigt att ständigt ställa frågan: "Har vi den utveckling vi ska ha?" För att svara på denna fråga måste vi undersöka vilka interna processer vi kan luta oss mot och om dessa verkligen finns på plats.

En avgörande och prioriterad del av arbetet framåt för Brynäs IF är rekrytering och personlighet. Vi måste säkerställa att vi rekryterar människor som passar in på vår identitet – individer vars karaktärer stämmer överens med föreningens värderingar.

Efter att ha gått från operationell i utförandet är det naturligt att Ström nu blir ett bollplank och erbjuder strategisk stöttning. I varje process uppstår utmaningar som kräver hjälp och stöd för att övervinnas. Kontinuitet är avgörande, och det är viktigt att bevara den i alla led.

Ett steg är att ta fram en identitet på papper, men en helt annan sak är att leva den. Denna process har vi genomfört tillsammans med alla i föreningen, men det är ett pågående arbete som kräver engagemang och uthållighet.

Definierade slutsatser

Arbetet med att skapa en ny identitet har inneburit mer än att bara ta fram dokument och riktlinjer – det har handlat om att leva dessa värderingar i praktiken. Detta har varit ett pågående, gediget arbete som involverat alla inom föreningen. Det har varit avgörande att skapa stolta och ödmjuka vinnare, med fokus på att göra varandra bättre och att inte överskatta sina egna förmågor.

Per-Olof "Tjolle" Ströms arbete med att processleda Brynäs IF identitetsarbete under säsongen 2023/2024 har varit framgångsrikt. Genom ett strukturerat och inkluderande arbetssätt har föreningens identitet och värdegrund blivit tydligare och starkare, vilket har lett till ökad sammanhållning, bättre kommunikation och ett stärkt varumärke. Dessa insatser har lagt en solid grund för Brynäs IF fortsatta utveckling och framgång.

För vidare information

Tjolle var med och startade CHPS för 24 år sedan och har sedan dess utvecklat och arbetat med förändringsprocesser i små och stora organisationer. Han är pedagog och har bland annat studerat vad som är gemensamt hos de organisationer inom idrotten som är högpresterande över tid. Tjolle har verkat inom handbollen i 45 år på ungdoms-, elit- och landslagsnivå och varit ledare på högsta elitnivå i över 25 år.

Tjolle är en processledare, föreläsare, författare, coach och utbildare som är trygg och trovärdig. Han har förmåga att beskriva processen på ett enkelt och för alla tydligt sätt. Han är expert på jargong och kulturförändringar i grupper och organisationer så att det leder till önskat resultat.

För vidare information eller frågor om det genomförda arbetet, vänligen kontakta Per-Olof "Tjolle" Ström eller föreningens ledning.

Brynäs IF
Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör