Fick spela TV-puckfinal i fel lag

Publicerad: 2023-11-01
TV-pucken är ett viktigt steg i många unga ishockeyspelares karriär. För en del riktigt omvälvande. Till exempel för Ola Berggren som i början av 1970-talet drömde om en framtid som stjärna i Brynäs och Tre Kronor. Här ett avsnitt ur boken Den glade grubblaren, som till stor del handlar om Wille Löfqvist men också om Brynäs och samhället under i första hand 1970-talet:

I gästrikelaget spelade bland andra Kenneth Andersson, Gunnar Persson och Thomas Åhlén – och även i Medelpad fanns några unga lirare som skulle få roller i Brynäs med tiden: Mats Näslund, Göran Henriksson och Ola Berggren.

Ola hade växt upp i Gävle och var verkligen en hängiven ung hockeyspelare, mycket ambitiös men kanske inte fullt lika talangfull. När det började bli dags att kvala in till TV-pucklaget insåg han att konkurrensen var så tuff att han sannolikt inte skulle kunna få en plats, och det sved långt in i hjärteroten.

Men Ola var en envis kille. Han övertalade mamma och pappa att låta honom flytta till Timrå, gå i skolan där och bo som inackorderad hos en familj. Chansen att bli TV-puckspelare i Medelpad skulle vara lite större, det var han säker på.

Det var väl inte helt självklart att föräldrarna skulle gå med på det där, men brorsan Håkan bodde i Sundsvall sedan några år tillbaka och lovade att se till grabben då och då, kolla så han läste läxor och sånt.

Planen fungerade. Ola hamnade hos en bra familj, Håkan gjorde sitt jobb som storebror – och när Medelpads Ishockeyförbund kungjorde TV-pucktruppen fanns Ola Berggren med.

Finalen blev dock något av en antiklimax för Ola. Det var flera av hans bästa kompisar som travade sig på varann i den där välkända högen medan han stod vid avbytarbåset och tittade på. En märklig upplevelse.

Han flyttade hem till Gävle efter två år och fick vara med och vinna junior-SM med Brynäs 1977. Senare fick han en framgångsrik yrkeskarriär som företagsledare, författare, föreläsare och mental rådgivare. Bland annat åt Brynäs och Tre Kronor.

Hans liv fick ett tragiskt slut alldeles för tidigt, men det är en annan historia. Och familjens hockeytradition lever vidare i sonen Ludvig Rensfeldt.

Bild - Arkiv Gävleborg.

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör