Brynäsaren som lärde Småland spela hockey

Publicerad: 2024-11-21
Brynäshistoria
Idag torsdag spelar Brynäs herrlag borta mot HV71. Hur det ska sluta vet man aldrig, men en sak är säker: Det var en brynäsare som lärde smålänningarna hur man spelar hockey.

1958 var året då Sverige tog silver i fotbolls-VM på hemmaplan och då Richard Dahl vann höjdhoppet i friidrotts-EM i Stockholm. I ishockey-Sverige dominerade Djurgården, men i Småland fanns det nästan ingen ishockeykultur alls. Ganska många klubbar fanns det – som Troja IF i Ljungby, Vättersnäs IF i Jönköping, Diö IF i Älmhult, Alvesta SK, Tabergs SK i Jönköping, Växjö IK, Värnamo GIK och Tranås AIF. Alla dessa i division II, näst högsta serien.

Dessutom fanns minst lika många klubbar i division III, alltså den tredje serienivån. Det fanns en otrolig entusiasm för hockey i Småland i slutet av 1950-talet, men det fanns ingen kultur. Hade det handlat om fotboll skulle man ha kallat det sparka-och-spring.

En av division III-klubbarna, Norrahammars GIS, bestämde sig för att försöka göra något åt saken och såg sig om efter en tränare som skulle kunna skapa lite struktur i laget och lära ut en del taktik och speltekniska finesser.

Hur det kom sig att valet föll på Brynäsbacken Herbert Pettersson, Hebba kallad, är svårt att säga idag. Men så blev det.

Hebba var 38 år gammal och hade varit spelande tränare i Brynäs den senaste säsongen. Han hade egentligen tänkt lägga av som aktiv, men när det nu dök upp ett erbjudande från det exotiska Småland kunde han inte tacka nej. Han tog fru Karin, dottern Elisabeth och taxen Micko med sig och flyttade till Jönköping för ytterligare en säsong som spelande tränare.

Tilllfället var väl valt. Jönköpings kommun – eller Jönköpings Stad som det hette på den tiden – hade lyssnat på de många klubbarnas önskemål om bättre förhållanden och låtit bygga en mässhall, Rosenlundshallen, som också innehöll en konstfrusen isbana med tillhörande läktare. Den invigdes i december 1958 och blev en av Sveriges första ishockeyhallar.

Hebba Pettersson stannade bara en säsong i Jönköping men hann göra ett rejält avtryck där. Han älskade sin hockey och tillbringade nästan all ledig tid där. Många unga spelare, inte alls bara i Norrahammars GIS, fick värdefulla tips och lärdomar av Brynäskillen Hebba. Hur mycket han betydde för hockeysporten i Jönköping och Småland är svårt att värdera idag, men troligen var det en hel del.

Det blev bara en säsong i Småland för honom. Våren 1959 flyttade han hem till Gävle igen, och fyra år senare fick han ett erbjudande av sin gamle lumparkompis Thure Wickberg om att ta över som tränare i Brynäs IF, och det är klart att han tackade ja.

Detta var alltså våren 1963. Mindre än ett år senare hade Brynäs IF vunnit sitt första SM-guld i ishockey.

Huvudpartners
Officiella Partners
Utvecklingspartners
Officiell Drivmedelspartner
Officiell Restaurangleverantör